1 Şubat 2014 Cumartesi

Android telefonlarda unlock, root ve ROM yükleme işlemleri

Linux işletim sisteminde ise Root, yetkileri olmayan bir kullanıcı hesabı, cihaz üzerinde belirlenen hiç bir şeyi değiştiremiyor. Android telefonlarımızda ise aynı şekilde telefon üreticileri bizlere Root hesabı veriyorlar. Bundan dolayı telefon üzerinde tam yetkiye sahip olamıyoruz. İşte Root yapma işlemi burada devreye giriyor.
Peki Root yaptığım zaman elime ne geçecek?Telefonunu Root’layıp, tam yetkiyi eline alan kullanıcı, telefon üzerindeki her şeyi kontrol edebilecek. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
  • Özelleştirilmiş ROM kurabilirsiniz.
  • Titreşim ayarları, ekran ayarları, işlemci hızı, gizli dosyaları, ses şiddeti ayarı, flaş ışığı yükseltmesi, kamera yazılımları gibi her türlü noktasını özelleştirebilirsiniz.
  • Google Play’daki Root’lu programları kurabilirsiniz.
  • Cihazınızın dahili hafızasını arttırabilirsiniz. Bunun hakkında daha sonra detaylı bir anlatım yapacağım.
Sanırım artık bir telefonu Root’layınca neler olacağını ve asıl önemlisi Root işleminin ne olduğunu anlamışsınızdır.
Nedir bu rom ve root işlemleri? 

Aramızda Android bilgisi çok iyi olanlarımız olmakla beraber hiç bir bilgisi olmayanlarımızda mevcut onlarıda unutmamak gerekir.Elimden geldiği kadarıyla sizlere root ve rom işlemlerini anlatmaya çalışacağım.


Lütfen bu yazıyı okumadan önce biraz Android hakkında bilgi sahibi olun.Buraya bir göz atın.

Rom nedir?


Kafa karıştırmadan anlatmak gerekirse Rom kullanılabilir bellek demektir.Cihazınızın yazılımıdır.P.c nizde olduğu gibi elinizdeki akıllı telefonlarınızdada kullanılan depolama birimidir diyebiliriz.Nasıl desem telefonunuzun daha kararlı çalışması için oluşturulan bir yazılımdır.Telefonunuzun açılışında gösterilecek olan görselleri programları v.s kapsar.



Android açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğundan kullanıcılar da Rom yükleyebilmektedir..Eğer yukarıda verdiğim linkte bir gezinti yaptıysanız Android hakkında az çok bilgi sahibi olduysanız beni daha iyi anlayacaksınızdır.

Mesela Androidde 1.5 , 1.6 , 2.0 , 2.1 .... diye sınıflandırdığımız romlar vardır.Bu romlar arasında özellik bakımından farklar vardır.2.1 de bulunan özellik 1.5 de bulunmamaktadır.


2 çeşit rom vardır.Biri firmaların kullanıcılarına sunduğu orjinal Romlardır.Diğeri custom rom dediğimiz yazılımcılar tarafından paylaşım amaçlı sonradan yazılan romlardır ki bu romlar bazen orjinallerine taş çıkartacak kadar işlevsel olabiliyor fakat göz önünde bulundurmamız gereken bir durum var ki bu romlar cihazınızı garanti dışı bırakır.


Ne işe yarar ki bu rom?

Söylediğimgibi Telefonunuzun özelliklerini arttırır.Bir önceki sürümde yapamadıklarınızı yapabilirsiniz.

Nasıl yapacağım?
Forumumuzda telefonların kendi bölümlerinde anlatımlar mevcuttur.Sorun yaşarsanız yada anlamadığınız birşey olursa Android hakkında bütün sorularınız bölümüne yeni konu açarak yazabilirsiniz.Elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırız.

Rom yüklemenin riski varmıdır?
Elbette vardır.Bazen bu işlem sırasında telefonunuz göç edebilir yani kullanılamayacak durama gelebilir aman dikkat derim.O yüzden ince eleyip sık dokumak gerekir.



Rom'u az çok kavradıkta Root nedir?

Root:Android işletim sisteminde adminstratör yetkisine sahip oluyoruz.Bazılarınızın anlamadım ne diyorsunuz siz dediğinizi duyar gibiyim.Windowsta tam yetkiye sahip olmaya Adminstrator yetkisi diyoruz Linux işletim sisteminde buna root diyoruz.Telefonunuzda tam yetkiye sahip oluyorsunuz yani tam anlamıyla telefonunuza hükmede biliyorsunuz.Erişemediğiniz yerlere erişebililyorsunuz.


Rom ile Root aynı şeyler değil karıştırmayın.


Rom yükseltmek bazen çok kolay bir işlem gibi gözüksede acemi ve dikkatsiz kullanıcılar telefonlarına ciddi anlamda zarar verebilmektedir.Bundan dolayı tekrar ediyorum çok dikkatli olun sorun soruşturun okuyun bir daha okuyun ve öyle işe koyulun!

Bu Root işleminin ne faydası olacak ki?
Biraz önce bahsettiğimiz gibi tam yetkiye sahip oluyorsunuz.Buda gizli olan yerlere erişebilmenizi her yere girebilmenizi değişiklik yapabilmenizi sağlıyor artık adminstrator yetkisini almış oluyorsunuz.İstemediğiniz gereksiz bulduğunuz programları kaldırabiliyor,sistem yedeğini alabiliyor,rom yükleyebiliyor ve daha nice şeyleri yapabiliyorsunuz.



Bazı uygulamaların yanında Root gerektirir yazıyor ne anlama geliyor?

Bu uygulamalar root etmeden çalışmıyor.Root işlemi gerektiğinde bu uygulamalar izin istiyor onaylayıp onaylamadığınızı soruyor.Kabul ederseniz uygulama artık root hakları ile işlem yapabiliyor.


Nasıl Root edeceğim?
Bu işlem her telefon için aynı olmayabiliyor.Uzun ve karışık işlemler gerektirebiliyor.Nereden öğreneceksiniz.Eğer internette telefonuzun markasını yazarsınız, kesinlikle birşey bulabilirsiniz. Olurda ulaşamazsanız bize mesaj atın yardımcı olmaya çalışacağız

kaynak:http://forum.shiftdelete.net/android/272571-androidli-telefona-rom-yukleme.html
kaynak:http://syorulmaz.com/android-li-telefonlara-root-yapma-samsung-galaxy-s3-mini.html

0 yorum:

Yorum Gönder